Palasin kuntosalille lähes puoli vuotta kestäneen tauon jälkeen. Sain hyvin lyhyessä ajassa huomata, että aiemmin kevyesti kulkenut treeniohjelma oli muuttunut painajaiseksi. Siinä tuhistessa, pienen ärtymyksenkin vallassa, osui katseeni seinälle kirjoitettuun lauseeseen: It’s you against you!

Niinpä niin. Lausetta katsellessani muistuivat mieleeni myös Tommy Hellstenin viisaat sanat: ”Tänäänkään en voi täysin valita, mitä minulle tapahtuu. Mutta voin valita, miten suhtaudun siihen, mitä minulle tapahtuu.”

Muutos oli suuri; salilla aiemmin koettu riemu oli kääntynyt ärtymykseksi. Niin, miten suhtaudun, minkä suhtautumistavan valitsen tähän tilanteeseen, eli miten asennoidun? Asenne taitaakin olla avainsana tässä tilanteessa, jossa omat tarpeet ja tavoitteet eivät kohtaa mahdollisuuksia. On siis sopeuduttava tilanteeseen; tunnistettava ja hyväksyttävä tosiasiat, ja säädettävä omaa asennetta treeniä kohtaan. Eikä tulosta syntyisi hetkessä. Olisi edettävä pienin askelin, muutoin treenimotivaatio hyvästelisi todennäköisesti pidemmäksikin aikaa.

Kun entiseen ei selkeästikään ollut välitöntä paluuta, olisi mitä ilmeisemmin luotava tavoitteellinen kehityspolku. Tarvitaan sellaisia välitavoitteita, jotka toteutuessaan nostavat jälleen ilon pintaan ja energisoivat jatkamaan. Jokainen saavutettu välitavoite olkoon merkki itsensä voittamisesta, merkki siitä, että on onnistunut johtamaan itsensä uudelle kehityspolulle. It’s you against you! – olet itsesi pahin vastustaja ja samalla paras sparraaja. Asenteesi ratkaisee, kummaksi muodostut.

Joudumme toisinaan elämässä yleisestikin kohtaamaan asioita, jotka rajoittavat toimintakykyä ja mahdollisuuksia toteuttaa itselle tärkeitä asioita. Kun ulkoinen ympäristö tai mahdollisuudet eivät kohtaa tarpeitamme, syntyy motivoitumishaasteita. Haasteen kohdatessa voimme kuitenkin valita näkökulman ja sen, kuinka suhtaudumme ja asennoidumme. Mikäli motivaatio tuntuu huilailevan, laita ennakkoluuloton ja muutosmyönteinen asenne töihin – anna asenteen herätellä motivaatio! Heittäydy flow’n vietäväksi!